пикник
0 comments921 Преглеждания

Пикникът е чудесен начин да се съберем с близки и приятели, да се насладим на природата и да се откъснем от ежедневието. Ключът към успешния пикник обаче е добрата подготовка. Следвайте нашите съвети, за да сте сигурни, че сте помислили за всичко.

Изберете добре мястото

Помислете за броя на хората и подберете място, което е достатъчно просторно, за да могат всички да се чувстват комфортно. Важно е до него да се стига лесно, като наблизо да може да се паркира. Красивата гледка или близост до вода ще направят изживяването сред природата още по-незабравимо.

Какво да вземем?

Ако на мястото, което сте избрали няма маси и пейки, вземете 2-3 (в зависимост от броя на хората) големи одеяла. Най-добре да са с водонепромокаема подложка, но ако нямате такива, вземете подходящи найлони, които да постелете под тях.

Не забравяйте да вземете прибори, чинии, чаши, салфетки и торби за боклук. Най-добре е приборите да са за многократна употреба или картонени и дървени.

За да съхраните напитките и по-бързо развалящата се храна студени, подгответе си една или две хладилни чанти.

Подберете удобни дрехи и обувки, като се съобразите с времето. Не забравяйте и слънцезащитата – шапки, очила, крем, а също така и репелент срещу ухапвания от насекоми. За всеки случай сложете в колата и аптечка с основни лекарства, кремове при изгаряния и лепенки.

Помислете и за забавленията! Вземете федербал, фризби, карти или други игри, на които да се насладите.

Каква храна да приготвим?

Сандвичи и снаксове – те са лесни за приготвяне и пренасяне. Можете да направите различни комбинации с месо, сирене, зеленчуци и сосове. А от сирена, грозде или чери домати можете да приготвите ефектни шишчета.

Свежи зеленчукови салати или салати с паста също са чудесен избор за пикник. Вземете дресинга отделно и го добавете непосредствено преди консумация. Така салатата ви ще е свежа и вкусна.

За десерт можете да приготвите плодови салати, дребни сладкиши или бисквити. Избягвайте тези с шоколадова глазура, защото в топлото време има опасност тя да се разтече.

Заложете на безалкохолните напитки и вземете много вода и айран, за да избегнете обезводняването в горещините.

Не забравяйте да вземете отварачка за бутилки, сол, черен пипер и други подправки.

Барбекю

Ако планирате да готвите на барбекю, уверете се, че сте избрали подходящо място – на равно и открито, далеч от дървета и горими материали. Най-удобно за пикник е малко преносимо барбекю. Не забравяйте въглищата, малко сух спирт, удобни и дълги прибори – щипка и вилица, с които да обръщате месото и зеленчуците. За по-голяма безопасност имайте под ръка вода или пясък за бързо потушаване на огън.

Пригответе предварително вкъщи лесни и бързи за печене неща като кюфтета, кебапчета, шишчета и пържоли, които предварително мариновате за по-добър вкус. Не забравяйте и зеленчуците – гъби, лук, чушки и царевица – които също стават изключително вкусни на барбекю.

След като приключите с готвенето, почистете скарата на барбекюто и се уверете, че сте изгасили добре огъня.

Опазване на природата

Позволете и на други да се насладят на прекрасен пикник сред красива природа, като почистите добре след себе си. Съберете всички боклуци в торбите за смет, които си носите и ги изхвърлете в близкия контейнер за боклук или ги вземете със себе си. Не оставяйте хранителни отпадъци на мястото, защото те могат да привлекат диви животни.

Уверете се още веднъж, че въглените от барбекюто или огъня са добре загасени.

Няколко допълнителни съвета

Планирайте предварително. Направете списък с всичко, което ще ви е необходимо, и го проверете преди да тръгнете.

Разпределете задачите. Всеки може да донесе нещо за пикника, така че да не се натоварва само един човек.

Бъдете гъвкави. Не се притеснявайте, ако нещо не се получи по план. Най-важното е да се забавлявате и да прекарате приятно време с любимите си хора.

Share

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

нагоре